arrow_drop_up arrow_drop_down

Vrije radicalen?

Als je op zoek bent naar de invloeden welke stress, het milieu en je eet- en leefpatroon hebben op onze huid kom je vaak ‘vrije radicalen’ tegen, maar wat zijn nu eigenlijk vrije radicalen? Hoe komen vrije radicalen in ons lichaam terecht en wat voor schade kunnen ze daar aanrichten? En kunnen we er iets tegen doen?

Wat zijn vrije radicalen en welke schade kunnen ze aanrichten?

Vrije radicalen komen voor in ons lichaam, dit is een natuurlijk proces. Je dient er alleen voor te zorgen dat je een teveel aan vrije radicalen tegen gaat. Bij een teveel aan vrije radicalen worden het ongewenste vijanden, ze beschadigen namelijk gezonde cellen, waaronder ons DNA, wat leidt tot kanker, mutatie en disfunctie. Vrije radicalen missen een molecule en gaan in het lichaam op zoek naar deze ontbrekende molecule om zichzelf weer in balans te brengen. Ze vallen hiervoor gezonde lichaamscellen aan waardoor deze beschadigen. Ze vallen als het ware de cellen om hun heen aan en beschadigen daarbij deze cellen en het weefsel daaromheen.

Naast het DNA kunnen vrije radicalen ook eiwitten en enzymen aanvallen en celmembranen en normale celactiviteiten verstoren. Hierdoor wordt een kettingreactie van vernietiging veroorzaakt. Door bijvoorbeeld schade aan te brengen aan de cellen die onze bloedvaten vormen, kan er een verdikking of verharding ontstaan in de slagaders welke uiteindelijk tot een beroerte of hartinfarct van leiden.

Vrije radicalen en de huid

Collageen is ook een cel welke aangetast wordt door vrije radicalen. Door meerdere collageen cellen te beschadigen verliest de huid zijn elasticiteit en ontstaan er een verslapping van de huid en rimpels. Daarnaast verminderd de huidbarrière waardoor schadelijke stoffen makkelijker de huid binnen kunnen dringen.

Hoe komen vrije radicalen in ons lichaam terecht?

Verkeerde en ongezonde voeding, een teveel aan zonlicht, stress en de verontreinigende lucht die we inademen zorgen ervoor dat er vrije radicalen door ons lichaam worden aangemaakt. Er vinden namelijk in verschillende cellen van ons lichaam processen plaats waardoor vrije radicalen kunnen ontstaan.

Wat kunnen we doen tegen vrije radicalen?

Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk vrije radicalen in het lichaam vrijkomen adviseren wij om een gezond leef-, beweeg- en slaappatroon aan te houden. Je niet teveel bloot te stellen aan zonlicht, stress te verminderen en ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk verontreinigende lucht inademt. En het belangrijkste  van alles, zorg dat je zoveel mogelijk antioxidanten binnenkrijgt en aanmaakt!

Antioxidanten gaan het gevecht aan met vrije radicalen

De grootste vijand van vrije radicalen zijn antioxidanten. Antioxidanten zorgen er namelijk voor dat ze onschadelijk worden gemaakt en gezonde cellen en weefsel worden beschermt tegen deze vijand.

Zorg ervoor dat je een goed dag- en slaapritme hebt, tijdens je slaap maakt je lichaam namelijk zelf het antioxidant melatonine aan. Tevens zorgt goed slapen ervoor dat je stressniveau daalt, waardoor er weer minder vrije radicalen aangemaakt worden. Daarnaast is je stressniveau in balans houden ook van belang.

Belangrijk is om gevarieerd te eten waardoor je verschillende antioxidanten binnenkrijgt. Eet voldoende groente en fruit, noten, zaden, pitten en granen en drink  groene en zwarte thee. Pas echter op met rood vlees, daar dit een bron is van vrije radicalen. Ook andere soorten vis en vlees bevatten vrije radicalen, echter komen ze het meest voor in rood vlees.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer weten wat CRAITH LAB kan betekenen in het gevecht tegen de vrije radicalen? Lees het op BESCHERMEN VAN DE HUIDBARRIÈRE IS DE ABSOLUTE MUST!

Over de schrijver
Kitty Scherff is Huidexpert, een autoriteit op het gebied van natuurlijke Anti-Aging methoden voor Huid, Haar en Lichaam! Wat begon 18 jaar geleden met enkel huidbehandelingen, is inmiddels ontwikkeld tot haar eigen Inner Health Beauty Concept. Met Trends&Lifestyle wordt er samengewerkt met de allerbeste ondernemers! De aandacht is daardoor gericht op alle aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je het meest optimale resultaat bereikt.
Reactie plaatsen

GRATIS EBOOK: 

DIT VERTELLEN FABRIKANTEN 

JE ECHT NIET


-HET BEST BEWAARDE GEHEIM IN 

ANTI-AGING-

- Waarom je niet alle indianenverhalen moet geloven die je hoort

- Welke 12 ingrediënten je echtmoet vermijden in reinigingsmelk

- Waarom een gezonde levensstijl bijdraagt een een stralende huid

- Wat het verschil is tussen huidverzorging, huidverjonging en anti-aging.

Ebook Trends&Lifestyle
We maken gebruik van cookies