arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is couperose en hoe kun je dit behandelen?

Huidproblemen kunnen grote fysieke- en psychische gevolgen hebben, vooral als ze in het gezicht aanwezig zijn. Couperose is een niet te onderschatten probleem. Couperose is geen ziekte, maar wordt algemeen beschouwd als een voorloper van rosacea. Bij couperose verwijden de bloedvaten in het gezicht. De ernst daarvan verschilt sterk van persoon tot persoon.

Een combinatie van genetische aanleg en verschillende triggerfactoren leidt tot een ontstekingsreactie in de bloedvaten. De behandeling wordt uitgevoerd met speciale crèmes die de ontstekingsreactie verminderen. Onze laserbehandeling helpt ook. Net als rosacea kan couperose niet geheel genezen worden. Onze behandelingen verminderen echter de symptomen, waardoor de huid er weer mooi uitziet.

Wat is couperose?

Hoe kun je couperose herkennen?

De symptomen van de huidziekte zijn rode vlekken en duidelijk zichtbare aderen in het gezicht. Na verloop van tijd verslechtert de toestand en het gezicht wordt steeds roder. De fijne vertakkingen van de aderen (en deels ook van de aderen) zijn vooral van dichtbij te zien en glinsteren roodachtig door de huid.

Dit wekt de indruk dat de aderen zijn gebarsten of dat je last hebt van zonnebrand of een ernstige huidziekte.

Oorzaken van couperose

In de meeste gevallen is dit huidprobleem een bijwerking of een gevolg van een aangeboren vaatverwijding in het gezicht. Couperose komt steeds vaker voor bij mensen met een gevoelige en prikkelbare huid en bij zeer lichte huidtypes, vooral mannen en vrouwen met blond of rood haar.

Ook is het bindweefsel vaak zwak: dit wordt vaak geërfd. Naarmate we ouder worden heeft de huid de neiging om minder elasticiteit en stevigheid te hebben, wat het probleem kan verergeren. In de meeste gevallen zijn de aderen rood van kleur, maar deze kunnen ook aangetast zijn en blauwachtig glinsteren.

Hoe ontwikkelt couperose zich en wie heeft er last van?

Net als rosacea ontwikkelt couperose zich op basis van een genetische aanleg. Extra stress, veroorzaakt door triggerfactoren, leidt tot een ontstekingsreactie in de bloedvaten. Mogelijke triggerfactoren zijn de consumptie van koffie, alcohol en nicotine, sterke temperatuurschommelingen en uv-straling.

Couperose komt meestal voor bij patiënten vanaf dertig jaar. Het komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Lichtere huidtypes worden aanzienlijk vaker getroffen dan mensen uit het Middellandse Zeegebied of Afrika.

Oorzaken van couperose

Tips om couperose te voorkomen of je huid te verbeteren

Er zijn een aantal dingen die je in een vroeg stadium kunt doen om het ontstaan van de ziekte te voorkomen of te vertragen. Wie veel tijd in de zon doorbrengt en voortdurend wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, zal zien dat de vlekken erger worden. Warmte leidt tot vaatverwijding en een verhoogde bloedcirculatie, wat leidt tot rode wangen en een roodachtige neus.

Vermijd daarom lange vakanties in warme gebieden, zonnebaden en sauna’s, het solarium en hete stoombaden. We raden ook aan om grote temperatuurschommelingen te vermijden, omdat deze de bloedvaten belasten. Hoge verwarmingstemperaturen in de winter zijn ook niet aan te raden.

De behandeling van couperose

De behandeling van couperose is gericht op het verminderen van de symptomen. Totale genezing is niet mogelijk, maar we kunnen je huid er een stuk mooier uit laten zien. Als couperose vroegtijdig wordt behandeld, kan onder bepaalde omstandigheden een zware kuur worden voorkomen. Alleen het gebruik van crèmes is vaak onvoldoende.

Met een aantal laserbehandelingen kunnen we de vaatjes laten verdwijnen, meestal meer dan 75 procent. Dit betekent dat therapieën, zoals laserbehandeling, veel efficiënter en duurzamer kunnen zijn. Met een laser kan de couperose in verschillende sessies ook op langere termijn worden verbeterd. Het moet worden herhaald als de couperose verergert.

Bekijk hier ons aanbod voor behandeling van couperose.

Symptomen van couperose

Maak een afspraak voor vrijblijvend advies

Als je tekenen van couperose ziet, kun je vrijblijvend bij ons langskomen voor een diagnose. Onze artsen bekijken de ernst van de aandoening en stellen een geschikte behandeling voor. Samen met ons team van specialisten hebben wij het beste van cosmetische dermatologie en huidtherapie samengebracht.

Je ontvangt een persoonlijk plan. Een op maat en bewezen advies, helemaal afgestemd op jouw wensen en behoeften. Daarnaast geloven wij dat schoonheid samengaat met een gezond leven en een verantwoord voedingspatroon en daarom geven wij je hier ook adviezen voor. Iedere man en vrouw kan er goed uitzien.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Neem contact op met ons op!

Heb je interesse? Maak dan snel een afspraak, zodat we samen met jou kunnen kijken welke behandeling het beste bij je past.

Samen met ons team van specialisten, hebben wij het beste van cosmetische dermatologie en huidtherapie samengebracht. Je ontvangt een persoonlijk en krachtig basis plan. Een op maat en bewezen advies, helemaal afgestemd op jouw wensen en behoeften.

 

Over de schrijver
Kitty Scherff is Huidexpert, een autoriteit op het gebied van natuurlijke Anti-Aging methoden voor Huid, Haar en Lichaam! Wat begon 18 jaar geleden met enkel huidbehandelingen, is inmiddels ontwikkeld tot haar eigen Inner Health Beauty Concept. Met Trends&Lifestyle wordt er samengewerkt met de allerbeste ondernemers! De aandacht is daardoor gericht op alle aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je het meest optimale resultaat bereikt.
Reactie plaatsen

GRATIS EBOOK: 

DIT VERTELLEN FABRIKANTEN 

JE ECHT NIET


-HET BEST BEWAARDE GEHEIM IN 

ANTI-AGING-

- Waarom je niet alle indianenverhalen moet geloven die je hoort

- Welke 12 ingrediënten je echtmoet vermijden in reinigingsmelk

- Waarom een gezonde levensstijl bijdraagt een een stralende huid

- Wat het verschil is tussen huidverzorging, huidverjonging en anti-aging.

Ebook Trends&Lifestyle
We maken gebruik van cookies