arrow_drop_up arrow_drop_down
18 april 2019 

Steelwratten: hoe ontstaan ze en hoe zijn ze te behandelen?

Steelwratjes (ook wel fibroma pendulum genoemd) zijn kleine, zachte stukjes wild vlees die huidkleurig of donkerkleurig kunnen zijn. Het zijn geen echte wratten, want die worden veroorzaakt door een virus. Steelwratjes zijn niet besmettelijk en horen geen pijn te doen.

Hoe ontstaan steelwratjes?

Er is geen specifieke oorzaak voor het ontstaan van steelwratjes. Dit is jammer, want dat betekent dat je ook niets kunt doen om ze eventueel te voorkomen. De steelwratjes ontstaan door een verstoring in het vetweefsel. Hierdoor vormen bindweefselcellen onder de huid goedaardige tumoren.

Deze rubberachtige, kleine, gesteelde uitstulpingen worden steelwratjes genoemd.

Oorzaak van steelwrat

Wie krijgt steelwratjes?

Bij iedereen kunnen steelwratjes opduiken. Ongeveer 46% van alle volwassen mensen hebben er één of meerdere en meer vrouwen dan mannen hebben last van steelwratjes. Meestal komen ze voor in huidplooien als de hals, ooglid, oksels en liezen. En hoewel er geen directe oorzaak is, lijken ze vaker voor te komen bij mensen die te zwaar zijn (die hebben vaak ook meer huidplooien). Ook als er sprake is van een schommeling in hormonen, blijken er vaker steelwratjes te ontstaan.

Bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, overgang of andere situaties waarbij het niveau van het vrouwelijke hormoon oestrogeen wisselt. Er schijnt tevens een verband te zijn tussen diabetes (suikerziekte) en insulineresistentie (wanneer iemand minder gevoelig is voor insuline) en het risico op het vormen van steelwratjes.
Heel soms komen steelwratjes voor als een wondje slecht geneest.

Last van steelwratjes?

Hoewel steelwratjes zelf geen pijn doen, kunnen ze wel op lastige plekken voorkomen. Bijvoorbeeld onder de borst, waarbij ze bekneld kunnen raken door een bh-bandje. Ook onder de oksel kunnen ze, door beweging van de arm, hinderlijk zijn.

Naast dit lichamelijk ongemak zijn steelwratjes ook gewoon niet mooi om te zien. Met name wanneer ze op het gezicht voorkomen, kunnen ze ervoor zorgen dat je jezelf minder aantrekkelijk voelt. En ook al kun je ze niet voorkomen en zullen ze niet vanzelf verdwijnen, zijn er wel manieren om ze te (laten) verwijderen.

Verwijderen van steelwratjes

Er zijn op het internet een boel huis-tuin-en-keuken methodes te vinden die beweren dat ze steelwratjes zullen laten verdwijnen. Helaas zijn deze methodes meestal niet of nagenoeg niet effectief. Ook loop je de kans om een infectie op te lopen wanneer je een steelwratje op een niet steriele of onprofessionele wijze probeert te verwijderen van je huid. Deze methodes zijn dan ook sterk af te raden.

>> Lees ook –

Slappe huid: oorzaak en behandeling

Helaas worden we allemaal ouder. Het natuurlijke verouderingsproces is iets wat niemand tegen kan houden. Een van de kenmerken van het ouder worden is het slapper worden van je huid. Het kan soms best confronterend zijn om de huid van je lichaam te zien verslappen.

Voel jij je niet meer de beste en mooiste versie van jezelf in je lichaam door verslapte huid? Dan hebben wij goed nieuws. Er zijn namelijk talloze behandelingen en oplossingen die helpen bij het verstevigen van je huid.

Meer weten?

Behandelen van steelwratjes

Als je last hebt van steelwratjes, dan kun je deze uiteraard bij je huisarts laten wegbranden. Dit is even pijnlijk en het ruikt naar verbrand vlees. Helaas biedt het geen garantie dat ze wegblijven en het komt vaak voor dat op den duur ergens anders op het lichaam nieuwe steelwratjes verschijnen. In onze salon kijken we verder dan het steelwratje dat verwijderd moet worden.

Oplossingen voor steelwratjes

Met ons team van specialisten kijken wij naar het totale geheel:

  • Welke risico’s zijn aanwezig voor de vorming van steelwratjes?
  • Waar bevinden de steelwratjes zich?
  • Zijn er nevenfactoren aanwezig die het ontstaan van steelwratjes bevorderen?

Door een zorgvuldige probleemanalyse zijn wij in staat om een effectief plan van aanpak op te stellen om het probleem van steelwratjes definitief op te lossen. Wij komen met een persoonlijk behandelplan, dat door gerenommeerde dermatologen en huidspecialisten wordt opgesteld. Onze salon geniet een uitstekende reputatie en behoort tot de top 6 van de !QMS anti-aging instituten van de Benelux.

Wil je blijvend van je steelwratjes afkomen? Bel voor meer informatie of maak een (oriënterende) afspraak met één van onze deskundigen.

Lees meer!

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Kitty Scherff is Huidexpert, een autoriteit op het gebied van natuurlijke Anti-Aging methoden voor Huid, Haar en Lichaam! Wat begon ruim 20 jaar geleden met enkel huidbehandelingen, is inmiddels ontwikkeld tot haar eigen Inner Health Beauty Concept. Met Trends&Lifestyle wordt er samengewerkt met de allerbeste ondernemers! De aandacht is daardoor gericht op alle aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je het meest optimale resultaat bereikt.
Reactie plaatsen

GRATIS EBOOK: 

DIT VERTELLEN FABRIKANTEN 

JE ECHT NIET


-HET BEST BEWAARDE GEHEIM IN 

ANTI-AGING-

- Waarom je niet alle indianenverhalen moet geloven die je hoort

- Welke 12 ingrediënten je echtmoet vermijden in reinigingsmelk

- Waarom een gezonde levensstijl bijdraagt een een stralende huid

- Wat het verschil is tussen huidverzorging, huidverjonging en anti-aging.

Ebook Trends&Lifestyle
We maken gebruik van cookies