arrow_drop_up arrow_drop_down

Overmatige haaruitval: wat is het en wat kun je er aan doen?

Een mooie, volle en gezonde haardos maakt dat je je sexy voelt als vrouw.

Wie wil dat nou niet?

Haaruitval bij vrouwen is daarom nog meer beladen dan bij mannen. Iedereen heeft wel eens een periode, bijvoorbeeld door stress, dat er meer haarverlies is dan anders. Maar wanneer is er nu echt sprake van overmatige haaruitval? En nog belangrijker: wat kun je eraan doen? Dat lees je in deze blog.

Haaruitval bij vrouwen

Blondes have more.. haarzakjes?!

Ja, dat klopt. Blondines hebben doorgaans meer haarzakjes dan brunettes. Maar niet getreurd als je brunette bent, ook jij hebt gemiddeld zo’n 100.000 haarzakjes. Wat niet wil zeggen dat al deze haren tegelijk groeien.

Een haar groeit namelijk in fases:

  • De groeifase;
  • De overgangsfase;
  • De afbraakfase.

Een haar groeit ongeveer 3 jaar, de afbraakfase duurt slechts 3 maanden. Op je hoofd zijn zo’n 60-90% van al je haren nu in de groeifase. En helaas, als je ouder wordt, je raadt het al, neemt het aantal haarzakjes en dus ook het aantal haren af.

Normaal gesproken verlies je zo’n 100 haren per dag

Natuurlijk ga je ze niet tellen, maar als je soms hele plukken in je handen hebt, kun je ervan uitgaan dat je te veel haren verliest. Pas als dit langere tijd aanhoudt, is er sprake van haaruitval. Als je ouder wordt, wordt je haar vaak ook iets dunner.

Wat doen bij haaruitval?

Dit zijn de 8 meest voorkomende oorzaken van haaruitval

Veel verschillende factoren kunnen zorgen voor haaruitval. Daarom is het ook zo’n lastig probleem om aan te pakken. Hieronder vind je puntsgewijs de meest voorkomende oorzaken.

Oorzaak 1: Nutriënten tekort

Als je voeding eenzijdig is, krijg je te weinig voedingsstoffen binnen. Of als je darmproblemen hebt, kun je op zich heel gezond eten, alleen de worden voedingsstoffen niet genoeg opgenomen.

Goed functionerende darmen zijn uitermate belangrijk bij de opname van eiwitten, vitamines en mineralen. Wist je dat je darmen ook vitamine B2 en B8 aanmaken? Dit zijn sleutelvitamines voor een gezonde haargroei.

Oorzaak 2: Te veel suiker in je voeding

Suikers zorgen voor een insulinepiek in je lichaam. En als je je lichaam te veel van dit soort pieken geeft, kun je insulineresistentie ontwikkelen. Er is dan meer insuline nodig voor hetzelfde resultaat. Insuline werkt het groeihormoon tegen, het groeihormoon stimuleert op zijn beurt weer je haargroei.

Te veel insuline is minder groeihormoon en dus minder haargroei. Daarnaast zorgen suikers voor glycatie, een proces waarbij suikers een reactie aangaan met aminozuren. En dat zorgt weer voor ontstekingen. Not good…

Oorzaak 3: Stress

Aaargghh, je to-do-list lijkt alleen maar lánger te worden, stresssss..

Ja, helaas komt stress enorm veel voor. Het is daarom ook een aparte categorie. Denk hierbij niet alleen aan geestelijke stress, maar ook lichamelijke stress bijvoorbeeld door ziekte of medicatie. Cortisol, beter bekend als het stresshormoon, breekt keratine af. Keratine is de bouwsteen die je haar gezond en glanzend houdt.

Haaruitval en stress

Ja, ook stress heeft invloed op haaruitval.

Oorzaak 4: Crashdiëten

Misschien heb je het wel eens geprobeerd: een crashdieet. En waarschijnlijk werkte het voor geen meter (mán wat werd je chagrijnig van dat ene slaatje), maar wist je ook dat het slecht is voor je haar?

Door crashen komt je lichaam in spaarstand, dit zorgt voor een trager werkende schildklier. Hierdoor worden er minder voedingsstoffen naar je haar getransporteerd. Ook krijg je te weinig waardevolle nutriënten binnen en breekt je lichaam keratine af door een energietekort.

Crashdiëten? In de prullenbak ermee!

Oorzaak 5: Een vertraagde schildklier

Als je een te traag werkende schildklier hebt, zorgt dit voor een slechte doorbloeding. En een slechte doorbloeding zorgt weer voor een verminderde aanvoer van voedingsstoffen naar je haar.

Oorzaak 6: Hormonale veranderingen

Er zijn twee momenten in het leven van een vrouw waarbij hormonen erg veranderen.

De eerste is zwangerschap. Tijdens de zwangerschap is zo’n 95% van je haren in de groeifase. Zodra je bevallen bent daalt je oestrogeengehalte, hierdoor gaan haren snel over naar de afbraakfase. Daarom kun je 3 maanden na je zwangerschap ineens te maken krijgen met haaruitval.

Nummer twee is de overgang. Ook hier weer speelt daling van het oestrogeengehalte een rol. Daarnaast daalt ook je progesteron. Progesteron is nodig bij de omzetting van het schildklierhormoon T4 naar T3. Resultaat: een trager werkende schildklier.

Oorzaak 7: PCOS

Als je PCOS hebt, betekent dat de balans tussen de hormonen oestron, testosteron en progesteron verstoord is. Dit komt vaak voor bij vrouwen met overgewicht of juist ondergewicht, veel stress, insulineresistentie of diabetes type 2.

Oorzaak: 8 laaggradige ontsteking

Laaggradig? Yep, nu wordt het even technisch. Een laaggradige of stille ontsteking, zijn ontstekingen in je lichaam waar je geen actieve klachten van hebt. Helaas zijn deze ontstekingen wel erg belastend voor je systeem.

Zo is er een slechte omzetting van het schildklierhormoon T4 naar het actieve T3. In plaats van T3 wordt er nu rT3 aangemaakt. In gewoon Nederlands betekent dit dat je lichaam hard bezig is om de ontsteking te bestrijden, met als effect: een te traag werkende schildklier.

De ervaring van Mirjam

Mirjam (47):

”De oprechte interesse, dat maakt Trends&Lifestyle zo bijzonder”

‘Moet jij ook niet een keer naar Trends&Lifestyle?’, vroeg mijn zus een tijdje geleden. Mijn zus heeft altijd al een mooie huid gehad. Maar sinds ze bij Trends&Lifestyle onder behandeling is en !QMS producten gebruikt, ziet haar huid er helemaal prachtig uit!

En mijn huid, tja…

Ik vond het wel een keer tijd worden om daar wat mee te doen. Ik zag er ouder uit dan ik me voelde en dat klopte niet voor mij.’

Wil je meer over de ervaring van Mirjam lezen?

Loop niet langer door met haaruitval of dunner wordend haar

Er is namelijk iets aan te doen! Bij Trends&Lifestyle hebben we een geheel eigen methode ontwikkeld die slaagt bij maar liefst 85% van de mensen.

We maken voor jou een behandelplan op maat met voedings- en beweegadvies, verschillende soorten haarversterkende behandelingen plus producten en indien nodig suppletie op maat.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Neem contact op met ons op!

Heb je interesse? Maak dan snel een afspraak, zodat we samen met jou kunnen kijken welke behandeling het beste bij je past.

Samen met ons team van specialisten, hebben wij het beste van cosmetische dermatologie en huidtherapie samengebracht. Je ontvangt een persoonlijk en krachtig basis plan. Een op maat en bewezen advies, helemaal afgestemd op jouw wensen en behoeften.

 

Over de schrijver
Kitty Scherff is Huidexpert, een autoriteit op het gebied van natuurlijke Anti-Aging methoden voor Huid, Haar en Lichaam! Wat begon 18 jaar geleden met enkel huidbehandelingen, is inmiddels ontwikkeld tot haar eigen Inner Health Beauty Concept. Met Trends&Lifestyle wordt er samengewerkt met de allerbeste ondernemers! De aandacht is daardoor gericht op alle aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je het meest optimale resultaat bereikt.
Reactie plaatsen

GRATIS EBOOK: 

DIT VERTELLEN FABRIKANTEN 

JE ECHT NIET


-HET BEST BEWAARDE GEHEIM IN 

ANTI-AGING-

- Waarom je niet alle indianenverhalen moet geloven die je hoort

- Welke 12 ingrediënten je echtmoet vermijden in reinigingsmelk

- Waarom een gezonde levensstijl bijdraagt een een stralende huid

- Wat het verschil is tussen huidverzorging, huidverjonging en anti-aging.

Ebook Trends&Lifestyle
We maken gebruik van cookies